Hyperpigmentering – Vad orsakar mörka fläckar och hur kan jag minska dem?

7 min läsning
Visa mer

Ojämn hudpigmentering (eller hyperpigmentering som det ofta kallas) är ett vanligt hudproblem. Mörka fläckar (kallas åldersfläckar eller solfläckar) uppträder ofta i ansiktet, på händerna och andra delar av kroppen som regelbundet utsätts för solen, t.ex. benen. Den här artikeln går igenom de olika typerna av hyperpigmentering och vad som orsakar dem. Vi tittar också på vad du kan göra för att förhindra att hyperpigmentering alls uppstår samt åtgärder för att minska mörka fläckar när de väl bildats.

Vad är hyperpigmentering och vilka är de olika typerna?

Hyperpigmentering resulterar i platta, mörka fläckar i huden som kan variera i storlek och färg.

Hyperpigmentering är den term som används för att beskriva områden med ojämn pigmentering i huden. Detta händer när huden får en ökad produktion av melanin, vilket är pigmentet som är anledningen bakom din huds färg.

Hyperpigmentering uppträder som mörka fläckar på huden och gör att huden ser ojämn ut. Fläckarna kallas åldersfläckar eller solfläckar och hyperpigmentering är också grunden i hudtillstånd som t.ex. melasma och postinflammatorisk hyperpigmentering. En annan typ av hyperpigmentering är fräknar.

Personer med mörk hud drabbas normalt mer av hyperpigmenteringsmärken än personer med ljusare hud eftersom hudens pigmentering är starkare i mörk hud.

Åldersfläckar

Ålders-/solfläckar är vanliga i ansiktet

Pigmentfläckar som t.ex. åldersfläckar (som också kallas solfläckar) orsakas av solexponering. Därför uppträder de för det mesta på delar av kroppen som ofta utsätts för solen, som t.ex. ansiktet, halsen, dekolletaget, händerna och armarna. De brukar vara små, mörka fläckar i huden. Du kan läsa mer om vad som orsakar dem och ta reda på hur du kan minska dem i Vad orsakar åldersfläckar och hur kan jag minska dem?

Melasma

Melasma (en form av hormonorsakad hyperpigmentering) är vanlig under graviditet
Hyperpigmentering på överläppen kan uppstå på grund av hormonella förändringar

Melasma kallas även kloasma och är ett tillstånd där större områden med hyperpigmentering utvecklas framför allt i ansiktet. 

Trots att både män och kvinnor kan drabbas är melasma vanligast hos kvinnor och tros orsakas av förändringar i hormonnivåerna.  Melasma uppträder hos 10–15 procent av alla gravida kvinnor och hos 10–25 procent av de kvinnor som tar p-piller (1). Ibland kallas det ”graviditetsmask”. Du kan läsa mer om melasma i Vad orsakar melasma och hur kan jag minska mörka fläckar i huden?

  1. The International Dermal Institute, Melasma Unmasked by Dr Claudia Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). What should be considered in treatment of melasma. Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.

Postinflammatorisk hyperpigmentering

Personer som lider av akne upplever ofta postinflammatorisk hyperpigmentering

Postinflammatorisk hyperpigmentering uppträder när en hudskada läker och efterlämnar ett platt, missfärgat område. Man ser det ofta hos personer med akne och det kan också orsakas av kosmetiska behandlingar såsom dermabrasion, laserbehandling och kemisk peeling. Med mörkare hudton är det vanligare att utveckla postinflammatorisk hyperpigmentering.

Det finns andra faktorer som kan orsaka att hudområden blir mörkare (som t.ex. ärr, födelsemärken, keratoser pga. solen eller akne samt hudcancer) men de anses inte vara en form av hyperpigmentering. 

Orsaker & Utlösare

Vad orsakar och/eller utlöser hyperpigmentering?

Hyperpigmentering orsakas av en ökad melaninproduktion. Melanin är det naturliga pigment som ger huden, håret och ögonen sin färg. Det finns ett antal faktorer som kan orsaka ökad melaninproduktion, men de vanligaste är solexponering, hormonpåverkan, ålder och skador eller inflammation i huden. 

Solexponering och hyperpigmentering

Solljuset sätter igång melaninproduktionen och är den främsta orsaken till hyperpigmentering

Solexponering är den absolut främsta orsaken till hyperpigmentering eftersom solljuset är det som sätter igång produktionen av melanin. Melanin fungerar som hudens naturliga solskydd genom att skydda huden mot skadliga UV-strålar, vilket gör att man blir brun i solen. Men överdriven solning kan störa den här processen och leda till hyperpigmentering.

När mörka fläckar har utvecklats kan solexponeringen även förvärra problemet genom att göra åldersfläckar (eller solfläckar), melasma och postinflammatorisk hyperpigmentering ännu värre.

Hyperpigmentering och hormoner

Hormonpåverkan är den främsta orsaken till en viss typ av hyperpigmentering som kallas melasma eller kloasma. Det är särskilt vanligt hos kvinnor och tros inträffa när de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron stimulerar till en överproduktion av melanin när huden exponeras för solen.

Hyperpigmentering kan även vara en biverkan av vissa hormonbehandlingar.

Hyperpigmentering och ålder

När huden åldras minskar antalet melaninproducerande celler (som kallas melanocyter) men de som återstår ökar i storlek och fördelningen blir mer samlad. Dessa fysiologiska förändringar förklarar ökningen av åldersfläckar hos personer över 40.   Du kan läsa mer om hur huden åldras i hudens åldrande.

Hyperpigmentering, hudskador och inflammation

Precis som namnet antyder uppstår postinflammatorisk hyperpigmentering efter en hudskada eller inflammation som t.ex. skärsår, brännskador, kemisk exponering, akneatopisk dermatit eller psoriasis. Huden blir mörkare och missfärgad efter att såret läkt.

Hyperpigmentering, sjukdom och läkemedel

Vissa sjukdomar och läkemedel är kända för att orsaka hyperpigmentering.

Hyperpigmentering är också ett symtom på vissa sjukdomar såsom autoimmuna sjukdomar och mag-tarmsjukdomar, ämnesomsättningsproblem och vitaminbrist. 

Det kan också orsakas av vissa läkemedel såsom cellgiftsläkemedel, antibiotika, antimalariamedel och läkemedel mot krampanfall.

Prata med en hudläkare eller farmaceut om du är orolig för mörka fläckar eller om de börjar blöda, klia eller ändra storlek eller färg.

Lösningar

Hur kan jag förhindra att hyperpigmentering uppstår?

Genom att använda ett solskydd med brett spektrum varje dag kan man förhindra hyperpigmentering.

Att använda solskydd är det viktigaste du kan göra för att bidra till att förebygga hyperpigmentering. Det är viktigt att komma ihåg att solens strålar påverkar huden även när det är molnigt, så ge huden det skydd den behöver varje dag. Eucerin Anti-Pigment Day SPF 30 minskar både hyperpigmentering och erbjuder effektivt UVA- och UVB-skydd (SPF 30) samt förhindrar att ytterligare pigmentfläckar orsakade av solen bildas. 

Genom att begränsa hudens exponering för solen minskas också förekomsten av hyperpigmentering. När huden exponeras för solen bör du regelbundet smörja in huden med en solskyddsprodukt:

  • med lämplig SPF-nivå
  • som särskilt utvecklats för din hudtyp och din huds tillstånd

Du kan läsa mer om Eucerins sortiment av pålitliga solskyddsprodukter här.

Hur man förhindrar hyperpigmentering

Tyvärr kan inte alla fall av hyperpigmentering förebyggas, men det finns flera sätt att minska risken för pigmentering i huden:

  • Försök undvika solen mellan 10 och 16. Det är då solens UV-strålar är som starkast.
  • Sitt i skuggan eller under ett parasoll/paraply för att minimera exponering.
  • Bär skyddande kläder, så som solhattar och solglasögon.
  • Använda solskyddsprodukter dagligen, även under kallare månader.
  • Använda återfuktande produkter regelbundet för att återställa den lipida barriären i huden som hjälper till att ge skydd mot solens UV-strålar.
  • Undvik att klia eller pilla på Akne, skårper och fläckar. Detta kan leda till inflammation och mörkar pigmentering.
  • Säkerställ att din hudvårdsprodukt inte orsakar en brännande eller stickande känsla. Irritation kan öka hyperpigmentering och melasma.

Hyperpigmentering behandling

Även om det bästa är att förebygga så finns det saker du kan göra när pigmentfläckar väl har bildats för att bleka dem och förhindra att de återuppstår.

Om du är orolig för hyperpigmentering ska du leta efter produkter som har utvecklats för att motverka detta problem och som kliniskt och dermatologiskt visat sig vara effektiva.

Dermokosmetiska lösningar för hyperpigmentering

Eucerin Anti-Pigment-serien reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår
Eucerin Anti-Pigment Dual Serum
Eucerin Anti-Pigment Dual Serum minskar hyperpigmentering i ansiktet, på halsen och händerna

Eucerin Anti-Pigment-serien har särskilt utvecklats för att minska hyperpigmentering för en jämnare hud med lyster. Alla fyra produkterna i serien – en dagcreme, en nattcreme, ett serum och en spot corrector – innehåller Thiamidol, en effektiv och patenterad ingrediens som verkar vid pigmentfläckens källa genom att minska melaninproduktionen.

Den har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår. De första resultaten märks efter två veckor och förbättras kontinuerligt vid regelbunden användning.

Eucerin Anti-Pigment Day erbjuder effektivt skydd mot solen med SPF 30 och UVA-filter samt förhindrar att ytterligare pigmentfläckar orsakade av solen bildas. Kontrollera de synliga resultaten efter två veckor.

Eucerin Anti-Pigment Dual Serum innehåller både Thiamidol och koncentrerad Hyaluronsyra. Hyaluronsyra är ett av hudens återfuktande ämnen som hjälper huden att dra till sig och behålla fukten i en effektiv creme mot hyperpigmentering.

Thiamidol är patenterat av Eucerin, men finns det andra aktiva ämnen som är vanliga för behandling av hyperpigmentering – med varierad framgång. De kan vara: Arbutin, azelainsyra, kojicsyra, andra resorcinolderivat såsom B-resorcinol och C-vitamin och dess derivat.

En dermokosmetisk lösning är icke-invasiv och kan användas året runt som den del av din dagliga hudvårdsrutin för att reducera hyperpigmentering. Den kan också användas för att förlänga effekterna av en dermatologisk behandling.

Ta bort hyperpigmentering: dermatologiska behandlingar

En kemisk peeling är ett sätt att avlägsna hyperpigmentering och ta fram ny och jämnt pigmenterad hud.
Laserbehandlingar har liknande effekter som kemisk peeling men behandlingen kan göras mer exakt.

Dermatologiska behandlingar såsom kemisk peeling och laserterapi kan bidra till att minska hyperpigmentering:

  • Kemisk peeling innebär att man använder en kemisk lösning i ansiktet, på halsen och händerna för att exfoliera huden (ta bort döda hudceller), stimulera tillväxten av nya hudceller och få fram ny hud. Läs mer om kemisk peeling i Vad är kemisk peeling och hur fungerar det?
  • Laserterapier har liknande effekt men är ofta mer exakta eftersom hudläkaren har bättre kontroll över behandlingens intensitet. De innebär att man bestrålar berörda områden med högenergiljus. De mildaste behandlingarna verkar bara i hudens yttersta lager (epidermis) medan mer intensiva behandlingar kan nå ända ner till hudens djupaste lager. Läs mer i Laserbehandling: hur ska jag ta hand om min hud efter behandlingen?

Hudläkare kan också förskriva och/eller använda hydrokinon, som fortfarande anses vara det effektivaste ämnet för att minska hyperpigmentering. Men det får bara användas under en begränsad tid eftersom det precis som andra former av kemisk peeling och laserbehandlingar kan irritera huden och till och med orsaka postinflammatorisk hyperpigmentering, särskilt hos personer med mörkare hud.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig